Vezetők felelősségbiztosítása: a kkv-k kétharmada nem ismeri
A kis- és közepes vállalkozások vezetőinek 66%-a nincs tisztában azzal, hogy mire jó a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása – derül ki az Allianz felméréséből.

A mintegy 1000 brit kis- és középvállalat körében végzett kutatásból kiderült, hogy a cégvezetők több mint fele nem tudott róla, hogy egy vállalat vezetőjét személyesen is felelősségre lehet vonni az üzleti döntései miatt.

A válaszadók szerint a három legfontosabb kockázat, amivel szembe kell nézniük a cégeknek az adatbiztonság (25%), a hitelezési kockázat (19%) és a reputációs kockázat (15%). Utóbbival kapcsolatban a legnagyobb aggodalmat a felsővezetők által elkövetett jogellenes cselekmény (36%), az ügyfél anyagi kárára hozott rossz döntés (32%), illetve a munkavállaló vezetőkkel szemben támasztott kártérítési igénye (27%) jelenti a megkérdezettek körében.

Az Allianz Biztosító, a DAC Beachcroft nemzetközi ügyvédi irodával közösen nem rég adott ki egy tájékoztatót a D&O biztosításokkal kapcsolatban, amelyben részletesen leírják, hogy milyen kockázatokkal néznek szembe a cégvezetők, és ezekkel szemben milyen védelmet tudnak szerezni biztosítás útján.

A kutatás szerint a kkv-k tehát meglehetősen szerény ismeretekkel rendelkeznek a vezető tisztségviselők felelősségéről, holott azonos, sőt, esetenként akár nagyobb kockázatokkal szembesülnek, mint a nagyobb cégek, ráadásul nem is rendelkeznek belső jogi csapattal, akik kezelni tudnák az ellenük folyó vizsgálatokat, kárigényeket.

Számos felsővezető nincs tisztában vele, hogy amennyiben egy bírságot kivetnek rá, nem tudják már azt a cégre hárítani, vagyis személyes anyagi felelősséget viselnek. Rendkívül fontos, hogy a vezetők megértsék a rájuk vonatkozó jogszabályokat, valamint az ellenük benyújtott panaszok, kárigények következményeit – szögezi le az Allianz.

Mint ismeretes, hazánkban az új Ptk. tavaly márciusi hatályba lépésével, ha a cégvezető szerződésszegéssel kárt okoz az általa vezetett társaságnak, saját vagyonával felel ezért a kárért. Az új szabályozás hatására a vezetői felelősségbiztosítások száma és díja is növekedett. Amíg 2013-ban 615 millió, addig tavaly már 1 milliárd 819 millió forint díjbevétel származott ebből a biztosítóknál, de a számuk még mindig csak 3300 – közölte nemrégiben egy konferencián Pandurics Anett, a MABISZ elnöke.

Forrás: Biztosítási szemle

További információért kérjük, szíveskedjen kollégánkat az alábbi elérhetőségeken keresni:
Demkó Zsolt, e-mail: zsolt.demko@eurorisk.hu, mobil: 30/791-7446



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft